Підкамінь

Підкамінь — селище міського типу Бродівского району Львівської області. Розташоване на мальовничому узгір’ї посеред височин Волино-Подільського пограниччя. Територія Підкамінського ключа знаходиться в межах Вороняцького і Кременецького кряжів, які, простягаючись із заходу на схід, нагадують гірський хребет з висотами, що перевищують 400 м над рівнем моря. На південь від Підкаменя височить горбогірне пасмо Подільських Товтр, прозваних в народі Медоборами.
Більше п’яти з половиною століть налічує історія Підкаміня. Згідно джерел, саме 1441 рік вважається першою згадкою про місто.
З назвою Підкамінь пов’язано чи мало легенд. Один переказ розповідає про те, як один богатир приніс із гір скелю та поставив її на місці, де буде заснована фортеця. Історики довели, що переказ абсолютно правильний верніше друга його частина. В княжі часи на камені й справді стояло дерев’яне укріплення. Подекуди все ще помітні вирубані в камені древні пази.
Є й етимологічна казка про те, як чорт розлютився на монахів, які з’явилися в Підкамені і вирішив роздавити монастир каменем. Відірвав від Карпат скелю та кинув, але не вистачило сили, тому впала каменюка не на монастир, а поруч. Не дивлячись на всі ці перекази є гіпотеза як все ж з’явився Чертовий камінь. Є припущення що це шмат коралового рифа який з’явився тут сотні мільйонів років тому, коли ще над ним було море.